The Hive Mind Newsletter
Doza ta săptămânală de strategii și idei pentru creștere exponențială
Sunt Ioana Mircea - Mentorul tău în creștere exponențială. Te susțin să elimini blocajele care te împiedică să realizezi ceea ce ȘTII că ești capabil să faci.
Cu bucurie, în fiecare luni, trimit newsletter-ul The Hive Mind, iar tu primești resurse utile ca să crești exponențial.
Îmi amintesc un exercițiu practic pe care l-am făcut în cursul de NLP pe care l-am urmat în 2017 cu Marius Simion când am auzit oarecum pentru prima dată de valori și am dedicat timp pentru a le identifica. Mi-a plăcut tare mult să am o structură pe care să o aplic și valorile identificate în cadrul acelui exercițiu le-am folosit pentru o perioadă ca să-mi ghidez acțiunile. Și apoi, ceva mai târziu, prin 2019 am intrat în contact cu metoda lui John Demartini pentru identificare a valorilor, sistem cu care rezonez mult mai bine și care stă la baza sesiunilor de coaching.
Valorile sunt structura fundamentală pe care se așează viața fiecărui om. Faptul că le cunoști și că alegi să ții cont de ele, în mod conștient, sau dimpotrivă nu le cunoști, ele sunt prezente. Practic se reflectă în acțiunile tale, în modul în care aloci resurse, în modul în care iei decizii și alegi sa faci ceva sau delegi către altcineva.
Atunci când îți cunoști valorile, devii mai conștient de lumea ta interioară, de gândurile și emoțiile tale, și mai adaugi un strat la capacitatea ta de autoguvernare.
Cu cât ești un observator mai bun cu atât ești mai capabil să îți asumi responsabilitatea pentru propria ta viață, a modului în care gândești, a emoțiilor pe care le simți și a acțiunilor pe care le faci.
Și următorul pas este să le îmbini, să fii conștient și să îți asumi responsabilitatea, astfel rezultă capacitatea ta de a trăi aliniat, interior cu exterior, iar ceea ce spui și faci să reflecte lumea ta interioară.
Cunoașterea valorilor personale este calea cea mai potrivită pentru a avea o viață împlinită și o afacere de succes. Atenția pe identificarea valorilor și pe stabilirea ierarhiei personale a acestora este cheia către autoguvernare, către capacitatea fiecăruia de a avea focus pe cele 7 arii ale vieții și de a stabili echilibru în fiecare dintre ele.
Orice om are un sistem de referință individual format din valorile personale, credințe și convingeri, educație și experiență de viață, ca o pereche de ochelari prin care se filtrează realitatea. Practic tu nu vezi lumea așa cum este, ci o vezi cum ești tu, prin ceea ce e important pentru tine, adică prin valorile tale. De asemenea se mai adaugă un filtru, cel al încărcăturii emoționale pe care o asociezi în anumite momente.
Valorile provin din ceea ce ai perceput că ți-a lipsit la un moment dat, un gol pe care încerci să-l umpli prin acțiunile pe care le faci. Valorile sunt vizibile prin acțiunile pe care le faci în mod repetat, în viața ta, unde investești resurse de timp, energie, atenție și bani.
Te vei identifica cu valorile tale înalte și le vei asuma ca roluri duse la nivel de identitate (profesionist în business, persoană sănătoasă, părinte, partener de cuplu, etc). Ceea ce se află în valorile joase sau în afara valorilor, va fi minimizat sau negat, de genul nu se aplică la mine sau nu sunt eu.
Valorile se schimbă pe parcursul vieții, în funcție de etapele prin care treci. Ceea ce era important și relevant la o anumită vârstă (socializatul cu prietenii în adolescență) nu mai e de actualitate la o altă vârstă (atunci când vrei să îți întemeiezi o familie sau să lucrezi la viziunea și misiunea ta).
Valorile se pot schimba și datorită unor evenimente majore cum ar fi nașterea unui copil, schimbarea job-ului, căsatoria, mutatul într-o altă țară sau pierederea cuiva drag. Toate aceste schimbări vin cu modificarea percepției asupra lumii și implică rearanjări și în cadrul valorilor sau a ierarhiei de valori, precum și la nivel de identitate.
Nicio persoană nu se angajează în altceva decât în îndeplinirea celor mai înalte valori ale sale.
John Demartini
Îți propun un exercițiu care te va ajuta să descoperi cum poți fi plătit foarte bine pentru activitățile pe care iubești să le faci. Un pas important pentru a trăi în valori este să găsești modalități prin care pasiunile tale să îți aducă satisfacție și prosperitate financiară. Acest exercițiu te va ajuta să identifici căi practice și creative de a transforma ceea ce îți place să faci într-un mijloc de trai.
Ia un pix și o foaie de hârtie și răspunde la următoarele întrebări:
Ce îmi place să fac la nebunie? Fă o listă cu toate acele lucruri pe care îți place să le faci. Poți include aici orice fel de activități: să faci ordine și curățenie, să organizezi excursii, să oferi sfaturi financiare, să asculți problemele celor apropiați, etc.
Cum pot fi plătit pentru asta? Pentru fiecare activitate identificată mai sus găsește 3 modalități prin care cineva te-ar plăti pentru asta. De exemplu dacă îți place să citești ai putea să faci recenzii la cărți, să citești manuscrise și să corectezi texte.
Vizualizează posibilitățile, care sunt acele activități pe care le-ai face în fiecare zi, cu drag, bucurie și inspirație, ca un job full-time. Apoi alege top 5 afaceri sau cariere pe care ți-ar plăcea să le faci și care ți-ar aduce împlinire.
Din cele 5 cariere sau idei de afaceri, alege-o pe cea care te inspiră cel mai mult. Și fă o listă cu 7 pași de acțiune pe care i-ai putea face astăzi în direcția acestui obiectiv. Dacă nu te simți inspirat, repetă exercițiul pentru următoarea idee din lista celor 5. Continuă până dezvolți un plan de acțiune care să te inspire.
În concluzie, în orice arie a vieții în care nu ai claritate, organizare și focus, vor apărea situații și oameni, din exterior, care să te guverneze și să îți traseze direcția, să-ți spună ce să gândești, ce să faci, ce medicamente să iei, îți vor stabili valoarea, în ce să crezi, etc. Cu cât ai mai puțină putere într-o arie sau în mai multe, cu atât vor apărea mai mulți oameni care să te conducă și să te controleze.
Adevărul este că de cele mai multe ori nu reușim să obținem ceea ce ne propunem pentru că nu este ceea ce ne dorim. Ne setăm obiective și încercăm să trăim în valorile celorlalți, astfel încât să fim acceptați și validați, dar apoi ne biciuim cand atingerea obiectivelor nu ne aduce satisfacția imaginată/dorită.
Ori de câte ori îți stabilești obiective și intenții aliniate cu ceea ce e important pentru tine, în valorile înalte, șansele de realizare și materializare cresc, ai capacitatea de a vedea posibilitățile, de a lua decizii rapid și de a face acțiuni care conduc la finalizarea lor. Când faci lucruri care sunt în fruntea listei tale de valori, îți crește în stima de sine, vei fi spontan și inspirat, vei avea energie, stăpânire de sine și focus în realizarea a ceea ce îți propui.
Pe de altă parte, de fiecare dată când faci acțiuni cu prioritate mai mică, aflate în valorile joase, te devalorizezi, cauți gratificare imediată, procrastinezi, amâni să acționezi, negociezi termenii, nu ai atenție pe viziunea pe termen lung.
Invitația mea pentru tine este să îți identifici valorile, să setezi obiective aliniate cu valorile și să ții cont de ele atunci când acționezi. Iar în cazul în care acțiunile necesare nu te inspiră ai 2 opțiuni: fie le legi de valorile înalte, fie le delegi către altcineva.
Dacă ești antreprenor și vrei să îți identifici valorile ca să acționezi fără amânare în direcția obiectivelor tale, programează o sesiune 1-la-1. E gratuită, durează 30 de minute și se întâmplă pe Zoom.
Eu am ocazia să-ți cunosc nevoile, tu obții un proces care-ți va da claritate pe pașii de acțiune, afacerea ta va prospera. Este win-win-win.
Programează-te aici: https://calendly.com/ioana_mircea/sesiune-de-claritate-30min
Cu inspirație de creștere,
Ioana
© 2023 - 2024 The Hive Mind. - Termeni & Condiții - Politica de confidențialitate - Politica de utilizare cookie-uri